JURA

Boutredning II 2023 (avancerad kurs)

Datum

2023-09-30 - 2023-10-07 (8 dagar)

Kursort

Kreta, Aquila Rithymna Beach Hotel, Rethymnon,

Föreläsare


Göran Lind, professor, författare till Sambolagen m.m. En kommentar (2 uppl. 2022) och jämte Gösta Walin till Kommentaren till Ärvdabalken, Del I, 2016 och Del II, 2017.

Tid

Veckokurs: 36 timmar undervisning.

Målgrupp

Kursen, som är en avancerad kurs, vänder sig till dem som sysslar med boutredning och som vill hålla sig à jour med rätts-utvecklingen och nå en högre kompetensnivå i boutredning, bo-delning och arvskifte. Bouppteckning behandlas på grund-kursen, se Boutredning I.

Kursinnehåll

Äganderätt och dold äganderätt vid dödsfall. Obehörig vinst, förutsättningsläran och skälighetslösningar. Bodelning: Fördelningseffekter av ÄktB 12:2. Avtal om kvotdelar. Arvskifte: Bas-beloppsregeln i konkurrens med testamente och laglotts-anspråk. Sekundosuccession: Avancerade kvotdelsberäkningar vid ökningar och minskningar av boet.

Konkurrens mellan allmänna arvs-fonden, testamentstagare och släktingar. Laglottsproblem och jämkning av testamente. Försäkringsfrågor (bl.a. jämkning och kvotdelar). Värderingsproblem. Effekter av generationsskiften av företag och jordbruk. Komplicerade beräkningar av lotter vid förskott på arv och förstärkt laglottsskydd. Skydd för och emot särkullbarns anspråk.

Bodelning och arvskifte efter avliden sambo samt fördelningseffekter av olika testamenten. Rättsgrunder i och utanför Sambolagen. Internationella dödsbon (EU:s-arvsförordning och bodelningsförordning). Ny rättspraxis.

Undervisning

En av hotellets konferenssalar

Föreläsningar varvas med gruppövningar. Ett 50-tal praktikfall löses.

Dokumentation

Kurspärm med ett 50-tal övningsuppgifter och lösningar till dessa, samt annat material som täcker de ovan angivna ämnena ämnena.

Kursavgift

15 500 kr (ej svensk moms) och inkluderar undervisning och dokumentation.

Resa, kost, logi

Charterresa med Apollo från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Aquila Rithymna Beach Hotel, som är ett femstjärnigt hotell med utmärkta konferensfaciliteter och komfort. Pris per person i dubbelrum med halvpension vari ingår en fantastisk frukostbuffé, samt efter fritt val antingen lunch eller middag: Från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn 11 542 kr. .

Priset inkluderar även mat ombord på flyget samt JURA:s egen direkttransfer till och från hotellet för JURA gruppen. Tillägg all-inclusive ultra: 3969 kr. Tillägg för havsutsikt: 750 kr (per person). Enkelrumstillägg (dubbelrum för eget bruk): 3 400 kr. Familjemedlemmar kan medtagas.

Avbokning

Avgiften för avbokning av kursen är 1000 kr efter anmälan, halv kursavgift efter 3 juni och hel kursavgift efter 30 juli. För avbokning av resan gäller researrangörens allmänna villkor. Avbeställningsskydd enligt Apollos regler som redovisas på deras hemsida (gäller resa och logi): 329 kr.

Fritid

Knossos

Ledigt 12-16 varje dag samt en hel dag (onsdag 4/10). Hotellet är beläget vid stranden och har 5 pooler, gratis solstolar och parasoller, allt i vattensport, gymnastik, fitnesscenter, tennisbanor, fyra restauranger, underhållning, egna butiker, internetcafé, frisör, lekpark och kyrka på enormt hotell-område med exklusiv miljö. Utflykter till antikens kultur och Kretas natur.
Taxiavstånd till gamla stan i Rethymnons, som har mängder av affärer och mysiga restauranger.

Hotellets hemsida: http://www.aquilahotels.com/NEW/EN/index.php?p=2_50

En av hotellets pooler

En av hotellets restauranger

Diplom

Varje kursdeltagare som på ett tillfredsställande sätt fullgjort kursen erhåller ett diplom.

Anmälan