JURA

Den moderna skadeståndsrätten, Berlin

Datum

2024-09-13 - 2024-09-16 (4 dagar)

Kursort

Berlin, Hilton Berlin Hotel

Föreläsare

Professorerna Jan Kleineman och Mårten Schultz, två av sveriges ledande experter i skadeståndsrätt.


Jan Kleineman, professor emeritus i civilrätt vid Center for Commercial Law, Stockholms universitet


Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Center for Commercial Law Stockholms universitet. Mårten är juridisk kolumnist på Svenska Dagbladet och driver Juridikpodden.

Tid

12 timmar

Fredag: Välkomstdrink med information på kvällen

Lördag: Undervisning kl. 08-30 – 15.00

Söndag: Undervisning kl. 08.30-15.00

Måndag: Utdelning av kursintyg i samband med avfärd

Målgrupp

Skadeståndsrätten har under de senaste åren undergått en dynamisk utveckling, med flera nyheter både genom ny lagstiftning och prejudikat, exempelvis PFAS-målet från HD i december 2023. Kursen vänder sig både till dem som nu önskar muta in ett nytt intressant och givande rättsområde i sin verksamhet och till erfarna jurister som vill hålla sig à jour med utvecklingen. Kursen behandlar därför skadeståndsrättsliga grundbegrepp och metoder utifrån senare tids rättsutveckling.

Kursinnehåll

Ansvarsargument

Skadebegreppen

Under de senaste åren har skadebegreppen utvecklats på olika sätt genom såväl praxis som lagstiftning. Skadeståndslagen utgick från de två stora skadekategorierna person- och sakskada. Dessa definierades dock inte i lagen och har därför utvecklats genom praxis, senast genom PFAS-målet från HD i december 2023. Även kategorin ren förmögenhetsskada – en kategori som definierades i lagen – har blivit närmare preciserad genom HD:s praxis. Slutligen har den fjärde ersättningsgilla skadetypen, som tidigare utgjordes av kränkning genom brott, kommit att utvecklas till en mer komplex grupp av ersättningar för rent ideell skada.

I denna del av kursen behandlas utvecklingen av skadebegreppen brett. Här tas upp förhållandet mellan olika skadebegrepp och om det går att dra några slutsatser av utvecklingen inom ett skadebegrepp till ett annat.

Ansvarsgrund

När ansvarar man för en annans skada? Det beror på vilken ansvarsgrund som föreligger. De två huvudsakliga ansvarsgrunderna i allmän skadeståndsrätt är culpaansvaret och rent strikt ansvar. Båda ansvarsgrunderna befinner sig i en ständig förändringsprocess som behandlas utifrån lagstiftning och senare tids rättspraxis.

Här kommer även de olika turerna kring underlåtenhetsansvaret tas upp, vilket aktualiserats i det kända Landskronafallet som därefter fick avtryck i den omtalade Prosolviadomen från Hovrätten för Västra Sverige.

Kausalitet

Ett civilrättsligt ansvar – primärt skadeståndsansvar – förutsätter i allmänhet (med undantag för rent ideell skada och vissa fall av underlåtenhet) konstaterad kausalitet mellan ansvarsgrunden och skadan. Men hur gör man denna bedömning? HD har givit en teoretisk förklaring 2012, som presenteras och problematiseras.

Här tas även upp den s.k. Landskronadomen och hur ansvarsbedömningen görs vid underlåtenhet. Det finns även lärdomar att hämta från senare tids straffrättspraxis, och HD:s avgörande från 2024 i fallet Dödsorsaken.

Skadebegränsningsargument

Adekvans, normskydd, jämkning, skadebegränsningsplikt, och compensatio lucri cum damno.

Skadeståndsrättten innehåller ett flertal läror och principer som har som funktion att begränsa ansvaret trots att ansvarsförutsättningarna är uppfyllda. Kursern tar ett brett grepp om dessa begränsningsargument. Till dessa hör adekvanslära, läran om dent skyddade intresset, jämkning, skadebegränsningsplikten och compensatio lucri cum damno, som innebär att ett skadestånd kan sättas ned om händelsen som medförde skadan också medförde ekonomiska fördelar.

Skadebegränsningsargumenten blir sällan föremål för lagstiftning med undantag för jämkningsreglerna. De är däremot inte sällan uppe för prövning i HD. Kursen tar upp utvecklingen kring olika ansvarsbegränsningsmöjligheter utifrån den senaste rättsutvecklingen.

En av hotellets konferenssalar

Dokumentation

Kursmaterial i form av föreläsningar (punkter), lagtext, förarbeten, rättspraxis och annat material som täcker de ovan angivna frågorna.

Kursavgift

Avgiften för kursen är 11 900 kr (ej svensk moms) och inkluderar, förutom undervisning och dokumentation, välkomstdrink dag 1, förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe dag 2, samt förmiddagskaffe lunch och eftermiddagskaffe dag 3.

Resa, kost, logi:

Hilton Berlin Hotel

Resa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Berlin. Logi på Hilton Berlin Hotel som är Berlins största femstjärniga hotell beläget vid det som av många anses vara Berlins vackraste torg, Gendarmenmarkt från 1600-talet. Från hotellet är det endast 600 meters promenad till Unter den Linden i nordlig riktning och endast 600 meters promenad till floden Spree och Museum insel i öster. Hotellets hemsida: https://www.hilton.com/en/hotels/berhitw-hilton-berlin/

Pris för flygresa samt tre nätter i dubbelrum för enskilt bruk inkl. frukostbuffet, från Stockholm och Köpenhamn är 8 900 kr och från Göteborg 9 900 kr. Priset inkluderar transfer vid ankomsten.

Familjemedlemmar kan medtagas. Pris för resa samt del i dubbelrum tre nätter inkl. frukostbuffet, från Stockholm och Köpenhamn är 3 900 kr och från Göteborg 4 900 kr.

Hotellets foaje
Hotellets inomhuspool

Fritid

Berlin är som bekant en europeisk metropol full av sevärdheter och attraktioner. Endast 600 meter öster från hotellet ligger Museuminsel (museiön) med det berömda och nyrenoverade Pergamonmuseet som bl.a. huserar det antika pergamonaltaret och Istharporten från det antika Babylon. På ön ligger även Ägyptisches museum som har imponerande samlingar från det antika Egypten, inte minst den berömda och omstridda Nefertitibysten. En kort promenad norrut ligger Berlins berömda paradgata Unter den Linden. Om man går västerut på den kommer man till Brandenburger Tor som får sägas vara Berlins mest berömda byggnadsverk och en symbol för staden. En kort bit nordväst om stadsporten ligger riksdagshuset som ju numera är försett med en modern glaskupol ritad av Norman Foster som besökare kan klättra upp i. Ifall man går österut på Unter den Linden kommer man fram till Berlins nyligen återuppförda stadsslott ”Berliner Stadtschloss” och Berlins största katedral ”Berliner Dom”. Omkring 750 meter sydväst om hotellet ligger den legendariska tidigare gränsstationen Checkpoint Charlie där amerikanska och sovjetiska soldater övervakade gränstrafiken samtidigt som de höll ett öga på varandra. I närheten av övergången finns ett museum dedikerat till berlinmurens historia och en bit västerut finns bevarade delar av muren att beskåda. På lite längre avstånd i väster ligger Potsdamer platz och bortom det Berlins stora park Tiergarten. Alexanderplatz i öster nås lämpligen med tunnelbana.

Den vackra staden Potsdam med dessa många kungliga slott och parker som huserade de preussiska kungarna och som och efter andra världskriget utgjorde förhandlingsplats för de allierade segrarmakterna  går att nå med tåg från tågstationen Stadmitte på endast 34 minuter (tågstationen ligger endast omkring 200 meter från hotellet).

 

Avbokning

Avgiften för avbokning är 1000 kr efter anmälan, halv kursavgift och halv kostnad för resa och logi efter 13 juni och full kostnad för kurs, resa och logi efter 13 juli. .

Anmälan